Saturday 25 May 2013

O singura scoala pentru... Salman Khan- fondatorul Khan Academy si un profesor de matematica



" Sa regandim educatia!" - acesta ar trebui sa fie singurul slogan al nostru in zilele acestea: al meu, ca parinte, al profesorilor din scolile romanesti, al celor care conduc destinele invatamantului in secolul XXI.

Cu ceva timp in urma am citit cu mare placere si cu profund interes cartea pe care, cu drag am descoperit-o datorita unui om deosebit ( Claudia S.), cartea fondatorului KHAN ACADEMY, Salman Khan,  denumita " O singura scoala pentru toata lumea".



Cine este insa Salman Khan? Pana sa il duc pe fiul meu la cursurile miscarii internationale, Coder Dojo, habar nu aveam, cu ignoranta sau mai putina ignoranta. Nascut in State, din parinti proveniti din India si Bangladesh, Sal Khan detine trei licente in matematica, inginerie electronica si automatizari, specialist in inginerie la Oracle, ce si-a descoperit adevarata vocatie intamplator si totodata ne-a oferit cel mai eficient si mai la indemana model de invatare: descoperirea tainelor matematicii si a altor stiinte exacte prin lectii scurte si facile, postate pe Youtube, la inceputuri academiei Khan Academy.Astfel a luat nastere educatia... virtuala!:)

Pasionat de matematica si mai ales un fin observator si un real pedagog, Sal Khan a reusit ceea ce multi dintre profesorii actuali de la catedrele romanesti de matematica nu reusesc: sa ofere o noua tehnica de invatare a stiintelor ( oricare ar fi ele: matematica, fizica, chimie, etc), printr-un concept accesibil si mai ales pe intelesul a milioane de copii din intreaga lume.


Spicuiesc cateva citate relevante din cartea sa care, pentru mine au devenit definitorii si de cate ori imi uit menirea, ma reintorc la filele acestei carti:

" Exista o prapastie intre vechiul model de invatare si cel nou, o prapastie in care copiii din toata lumea cad in fiecare zi. Desi lumea se schimba intr-un ritm din ce in ce mai alert,eventualele schimbari in sistemul educational sunt foarte lente si tind sa se petreaca in directia gresita;..."

" filozofia mea in ceea ce priveste predarea era simpla si foarte personala. Mi-am propus sa predau asa cum mi-am dorit eu insami sa mi se fi predat. Adica mi-am dorit sa impartasesc bucuria de a invata, acel fior care se naste din intelegerea unor chestiuni despre univers. Imi doream sa transmit nu doar logica, ci frumusetea stiintelor si a matematicii. "

" cred cu tarie in faptul ca Academia Khan reprezinta un instrument care sa ofere un model al viitorului educatiei- o modalitate de a combina arta predarii cu stiinta de a transmite informatia si a analiza date.... Pentru acesti cursanti, Khan Academy a reprezentat o oaza si un refugiu in care pot face acele lucruri pe care scoala sau locul de munca nu le-au facut pentru ei. Se poate sustine ca vizionarea unor lectii video si utilizarea unui software interactiv ii fac pe oameni destepti? Nu. Insa cred ca ele pot face ceva mult mai benefic: sa creeze un context in care oamenii sa-si dea frau liber curiozitatii si dragostei native pentru cunoastere, realizand astfel ca ORICUM sunt destepti."

Descopeream un om care avea oarecum aceelasi convingeri ca si mine, un om care isi pusese intrebarile pe care si eu insami mi le pusesem la un anumit moment, acum vreo 10 ani, cand inca eram un profesor stagiar si dornic de a trasmite elevilor mei, nu notiuni abstracte, ci pasiunea unor descoperiri, unor cunoasteri dincolo de superficialitatea si starea de boala a sistemului de invatamant romanesc pe care o descopeream cu surprinderea si cu mirarea unui tanar dornic doar de  a deschide usi ale mintii si sufletului pentru o anumita materie sau pentru o anumita etapa din viata copiilor.

Sa invatam sa predam!- usor de spus, insa greu de aplicat. Mi-a fost si mie dificil vreo 2-3 ani sa imi descopar veleitatile si caile cele mai bune pentru a preda o materie atat de " nefolositoare" si " neatragatoare" pentru o generatie curat anglofona si americana, insa intr-un final am reusit: am deschis niste " usi" pe care copiii au ales sa intre.

La fel si Sal Khan, dar la un nivel modial, a facut cunoscut lumii intregi ca matematica e o stiinta pe care toti o putem intelege si ca EA nu reprezinta nimic altceva decat o cale prin care ne putem descoperi " desteptaciunea" din noi:)

Tot Sal Khan il cita pe Sfantul Augustin care afirma: " Iti doresti sa fii maret? Atunci incepe prin a fi. Vrei sa construiesti o cladire vasta si impunatoare? Gandeste-te mai intai la fundatia umilitatii. Cu cat mai inalta este structura, cu atat mai solida va fi fundatia.

Si as conchide cu o afirmatie a sa categorica si transanta si la care si eu subscriu: " Nu exista elevul perfect."

Dincolo de Sal Khan si a sa revolutie in a invata si a primi educatie in mod gratuit si cu o simplitate debordanta, anul 2013 si intamplarile prin care trec ca mama al unui baiat de 13 ani ce invata intr-o scoala publica, vor parea de domeniul Evului Mediu sau cel putin anii 1800-1900 cand se puneau bazele scolii romanesti.

Nu doresc sa generalizez, insa voi face strict referire la un anumit profesor de matematica, un excelent teoretician, dar un execrabil pedagog.

Ar fi trebuit sa fiu incantata ca acest profesor, tanar, cu experienta in predare, admirat pe alocuri, hulit pe de-alta parte, insa rigiditatea in care a intrat si pe care o foloseste in predarea matematicii la ore, m-a lasat fara cuvinte.

Nici nu am mai  incercat sa fac vreo paralela cu Sal Khan si a sa educatie inovatoare, descoperirile lui nu isi au loc in predarea si evaluarea la orele de matematica a acestui profesor de matematica.

Tristetea vine din faptul ca nici pana azi, sa ii zicem profesorul "X", nu a reusit sa gaseasca calea prin care matematica sa devina o materie iubita de copii, o materie pe care sa doreasca sa o descopere, teoreme si aplicatii pe care sa incerce sa le descifreze tinand cont de " usile" pe care le-ar putea deschide: usi ale mintii si ale sufletului pe care multi dintre copii le au inchise, tocmai datorita sistemului rigid in care isi aleg unii dintre profesorii actuali din Romania sa isi predea materia.

Nu am vazut nicio dorinta la profesorul " X" de a-si dori sa fie acel " Domn Trandafir" al timpurilor noastre. Nu am vazut nicio dorinta de flexibilitate, dragoste de copii, toleranta sau persuasiune in predarea materiei la ora.

Am asteptat luni intregi o imbunatatire a relatiei fiului meu cu profesorul " X", insa am primit doar confirmarea ca lucrurile in viata acestui profesor sunt ori " albe", ori " negre", nicicum calea de mijloc.

Consider ca provocarea profesionala suprema pentru un profesor este ca elevul din ultima banca, ce pare apatic si lipsit de interes pentru materia lui, sa devina intr-un timp relativ scurt, elevul dornic sa afle mai multe despre cunoastere. Drumul de la lipsa de interes la dorinta de cunoastere nu e usor, insa e un drum pe care doar impreuna il poti parcurge si doar impreuna il poti descoperi. Satisfactia la sfarsitul unui an scolar este imensa: elevul din septembrie, cel apatic si lipsit de interes, chiar medioacru, ajunge in vara urmatoare sa intre pe " usile" pe care doar tu ca profesor si pedagog le poti deschide si cata satisfactie vei avea!:)

Profesorul " X" a ales calea facila: lucrez doar cu cei care performeaza deja, ceilalti vor trebui sa iasa din joc, ca si cand nu ar exista. Insa ei exista si asteapta inca sa fie descoperiti, pentru ca au atatea de oferit si sunt plini de calitati, doar sa ne dorim sa le facem cunoscute si lumii si lui insusi pana la urma.

Copiii ne urmeaza. Noi suntem adevarate modele pentru EI. Noi avem datoria sa ii invatam. Insa profesori "X" inca exista si incet-incet mutileaza sufleteste niste suflete inocente aflate la inceput de drum. Ramane doar ca parintele sa vegheze sa nu se intample asa...

Un cadou perfect pentru toti profesorii insa ar fi aceasta carte a lui Salman Khan " O singura scoala pentru toata lumea". Cate s-ar schimba si la noi?!!! Ar trebui sa nu fie doar un cadou, ci lectura obligatorie pentru vacanta de vara. Nu as investi intr-un fond de carti necesar bunei desfasurari a orelor de la clasa pentru profesorii nostri. Ar fi suficienta lecturarea acestei carti si lucrurile s-ar schimba.....

Inchei prin a-l cita pentru ultima ora pe Sal Khan, care la randul lui mentioneaza o zicere a lui D.Adams : " Zborul presupune maiestrie, mai bine spus, o pricepere. Priceperea consta in a invata cum sa te urci spre pamant si sa ratezi tinta. Alegeti o zi cu vreme buna si incercati." ( Douglas Adams,The Hitchhiker`s guide to galaxy).

No comments:

Post a Comment